Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Όπου η γιαγιά χαμογελάει απ' την κουζίνα

Θυμάμαι κάτι καλοκαίρια ατελείωτα, μέσα σε πεύκα και τζιτζίκια, ο παππούς να ποτίζει τα λουλούδια του με μια μπεζ βερμούδα και η γιαγιά να τρέχει πίσω απ' τα εγγόνια της για να φάνε κάτι. Οτιδήποτε. Η γιαγιά μου μας τάιζε σε κάθε ευκαιρία, απο συνταγές του Πόντου και τα πιο νόστιμα γιουβαρλάκια, μέχρι μπανάνες και σοκολάτες, και πάντα με την ίδια περηφάνεια δήλωνε στη μαμά ότι και σήμερα έφαγε το παιδί! Ένα απο αυτά τα καλοκαίρια ήταν που ξύπνησα με το κάλεσμα της γιαγιάς στην κουζίνα. "Έλα, θα φτιάξουμε αυγοφέτες σήμερα!" Λίγη ώρα αργότερα το τραπέζι ήταν γεμάτο με τηγανισμένα ψωμάκια, άλλα με μέλι και άλλα με ζάχαρη.
Απο τότε πέρασαν αρκετά χρόνια, έμαθα ότι τις αυγοφέτες τις φτιάχνουν και αλλού και τις λένε και french toast, και πρόσφατα ανακάλυψα ότι πολλά "πρωινάδικα" τις έχουν εντάξει στο μενού τους. Το διαπίστωσα πρώτη φορά πριν λίγους μήνες με μια επίσκεψη στον αγαπημένο μου Μελίαρτο, όπου είδα για πρώτη φορά μια φρέσκια εκδοχή αλμυρού french toast- σαντουιτς με αγγούρι και τυρί.
Κάπως έτσι έφτασα την Κυριακή να επιλέξω αυγοφέτες στο γενέθλιο brunch του Μ στο Nice n Easy
Το Nice n Easy λοιπόν, γνωστό για το υγιεινό μενού του, φτιάχνει αφράτες αυγοφέτες με ψωμί brioche, και τις συνοδεύει με μπανάνα, κρέμα και ένα μείγμα κακάο- ταχίνι, πολύ πικρό για τα γούστα μου δστυχώς.
Δεν θα το συγκρίνω με τη συνταγή της γιαγιάς μου,θα ήταν άδικο, άλλωστε η γεύση έχει μνήμη, και η μνήμη κρίνει όπως νομίζει.
Θα πω απλά ότι χάρηκα που τα πρωινά των γιαγιάδων μας μαγειρεύονται ακόμα, και βρίσκουν τρόπους να τρυπώνουν στις κουζίνες του σήμερα, και το Νice n Easy μου έφτιαξε τη μέρα με την επιλογή του.
Η αναζήτηση της τέλειας αυγοφέτας μόλις ξεκίνησε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου